Jubilar: - Vi er ikke kommet sovende til det

TOMMY NIELSEN (TIL VENSTRE), SAMMEN MED SIN FAR PREBEN OG MOR RUTH. TIL HØJRE SES KIRSTEN PETERSEN, ENKE TIL SØNNEN AF GRUNDLÆGGEREN AF U. L. PETERSEN, UWE L. PETERSEN. HUN FØLGER STADIG MED FRA SIDELINJEN OG ER OGSÅ BLANDT GÆSTERNE, NÅR JUBILÆET FEJRES DEN 14. JUNI. FOTO: METTE HENRIKSEN

Jubilæum

Agerskov: Det er mange år siden, helt nøjagtigt 100, at Peter Lorenz Petersen fra Aabenraa havde en drøm. Han ville være sin egen herre og gøre det i jern og andre affaldsprodukter.

Af sine sparepenge havde han samlet en kapital på 200 Mark, som blev brugt på en hest og vogn. Således begav han sig ud på landevejen, for at opkøbe jern og andre affaldsprodukter, som kunne indbringe en indtægt. I en alder af bare 22 år havde han fået en god forretning, samt fire vogne og to karle i arbejde.

I dag eksisterer Peter Lorenzen Petersens livsværk stadigvæk, dog ikke længere i Aabenraa. Virksomheden flyttede i 1919 til Toldbodgade i Toftlund, senere til Østergade.

I dag, med efterfølgeren Preben Nielsen ved roret, der havde været en betroet medarbejder i virksomheden i 13 år, da han købte livsværket, indtager virksomheden et stort areal i Agerskovs industriområde. Og selvom ”de gode gamle dage” med hestevogn for længst er fortid, så er passionen for at drive egen forretning stadig den samme.

- Vi er ikke kommet sovende til det, men det er spændende at være selvstændig. Faktisk har jeg det bedst med at stå op til noget som er mit eget, fortæller Preben Nielsen, der er taknemmelig for, at sønnen Tommy en dag overtager virksomheden.

Tre på stribe

Fredag den 14. juni inviterer familien til reception på Geestruplund 3 i Agerskov, hvor flaget hejses for ikke færre end tre jubilæer.

- En ting er jo, at selve virksomheden har 100 års jubilæum. Samtidig er det 20 år siden, at vi overtog den og 10 år siden, at vi flyttede her til Agerskov, fortæller Preben Nielsen, der med hustruen Ruth ved sin side har gjort U.L. Petersen´s Eftf. til en moderne genvindingsvirksomhed, der modtager og afhenter alle former for stålskrot, skrot og metaller.

- Envidere modtager vi også rene dæk og har ligeledes salg af brugsjern. Da vi i 2009 flyttede til vores nuværende adresse, var det for at få mere plads og større muligheder for afhænding af store skrotemner og miljøbehandling af biler. Vores målsætning er grundlæggende at videreforarbejde skrot og andet affald fra private, offentlige og virksomheder. Således at det sker med mindst mulig forurening og på en energibesparende måde. Målsætningen er, at alt bliver genanvendt.

Fra lille Agerskov følger familien derfor godt med i, hvad der politisk rører sig ude i verden.

- Skrot er en råvare, som handles i hele verden, der købes og sælges efter behovet, og der spekuleres i det. Så om USA og Kina er på talefod eller ej, betyder en hel del.

Hustruen Ruth har været del af virksomheden hele vejen, og sønnen Tommy er for længst kørt i stilling som efterfølger.

- Jeg er kommet her efter skole, siden jeg var 15 år, så min interesse for virksomheden er kommet helt naturligt, fortæller 33-årige Tommy Nielsen.